De InfoBieb beschikt over de volgende onderwerpen:

Wat is OT, Nordic Walking Info, Activiteitenplan (uittreksel) 2019, Logo Stoa,

 

Wat is OT

OT is de afkorting voor 'Orthostatische Tremor'. OT is een vrijwel onbekende neurologische aandoenig. Kenmerken van OT zijn: de patiënten kunnen wel lopen maar niet stilstaan. Dat leidt tot grote beperkingen in het dagelijks leven. Een succesvolle behandeling is niet bekend. Verdere info, klik www.orthostatischetremor.nl 

 

Nordic Walking Info

 Wat is Nordic Walking

Nordic Walking is dé sportieve beweging voor senioren die op ontspannen wijze fit willen zijn en de natuur willen beleven. Door het lopen met de ‘stokken’ worden de gewrichten ontlast, nek- en schouders ontspannen en de wervelkolom wordt ondersteund. Overbelasting klachten treden niet op. De poles (stokken) vangen de stoten bij het lopen op en sparen heup- en kniegewrichten. Voor mensen met orthopedische klachten is Nordic Walking daarom zeer aan te bevelen. Voor hartpatiënten, of na een hartrevalidatie, is Nordic Walking heel geschikt omdat door het gebruik van de stokken de druk op de borstkas en rug verminderd wordt. Door Nordic Walking verbruikt de wandelaar, afhankelijk van het tempo, in één uur 300 – 500 calorieën, leuk voor wie een paar pondjes kwijt wil. Nordic Walking is gemakkelijk te leren en men heeft verder niet veel nodig: een paar (lage) wandelschoenen en een stel poles. 

Ontstaan van Nordic Walking

In Finland trainden ski-atleten hun fitness tijdens de zomer door lopen met de skistokken. Dit was erg onhandig zonder sneeuw. In de negentiger jaren ontwikkelde men een nieuw type stokken die zich leenden bij het lopen op normale grond, de poles, de nordic walking stokken. Het lopen met deze stokken was ongecompliceerd en ontwikkelde zich snel tot een volkssport in Scandinavië en waaide later over naar Europa. In Nederland was ‘het lopen met de stokken’ jarenlang erg populair. Helaas is de interesse teruggezakt en heeft Nordic Walking, heel onterecht, een wat stoffig imago gekregen door veel gebruikers die de, of vaak ook maar één, stokken als steun bij het gaan gebruiken. In veel landen is Nordic Walking een brede volkssport voor welness-lopen of zelf sportieve competities. Het naburige Duitse Waddeneiland Borkum bijvoorbeeld is een centrum voor de Nordic Walking beweging.

Niveaus van Nordic Walking

1. Recreatief wandelen: een wandeling waarbij het lopen in de frisse lucht met oog voor de natuur en omgeving het hoofddoel is. Samen met een sociaal aspect, lekker gezellig met een groepje een tijdje bewegen.

2. Fitness wandelen: wandelen met als doel de fitness te bevorderen. Hierbij wordt (deels) prestatiegericht gewandeld, bijvoorbeeld een afstand in een bepaalde tijd halen.

3. Sportniveau: geschikt voor fitte walkers die een uitdaging willen. Bij lopen op sportniveau is het aan te bevelen zich aan te sluiten bij een club met train(st)er of sport docent(e). Lopen op dit niveau vraagt om een goede looptechniek.

Waar kunt u als 55-plusser in Borger-Odoorn terecht voor verdere informatie?

Nordic Walking Wandelgroep Escar’Go!

telefoon: 06-27655858, mail: hasesnell@gmail.com

webpagina EscarGo!Nordic W. op www.stoa-borgerodoorn.nl

Senioren-Actief

telefoon 06-11053931, mail: seniorenactief.redactie@gmail.com

Stichting Ouderenactiviteiten STOA

telefoon: 06-11053931, mail: stoa-borgerodoorn@gmail.com  

 

 

ACTIVITEITENPLAN 2019 (uittreksel jaarverslag 2018)

 

Werkvelden: Fondsbeheer, initiëren van activiteiten, financiële ondersteuning van activiteiten, praktische ondersteuning van activiteiten en projecten.

Participanten (kenmerken): de Stoa richt zich vooral op kleine groepen en clubs die over geen of weinig eigen middelen en/of expertise beschikken. Ook nieuwe initiatieven ten aanzien van seniorenactiviteiten hebben de bijzondere belangstelling. Financiële bijdragen zijn beperkt tot maximaal duizend euro per gebeurtenis en 12 maanden looptijd. Praktische ondersteuning heeft een tijdelijk karakter.

Senioren-Actief: Senioren-Actief is het werklabel van eigen initiatieven, acties en projecten uitgevoerd door de Stoa.

Budget, verdeling van gelden:   Organisatie = 14%   Participanten (beheer) = 12%  Senioren-Actief = 21%   Participanten (beschikbare geldmiddelen) = 53%

 

Logo Stichting Stoa

 “De Stoa is een filosofische stroming die rond 300 v.Chr. begon in Griekenland en behoort tot de Hellenistische filosofieën. De Stoa heeft grote populariteit verworven, vooral binnen het Romeinse Rijk. Filosofisch gezien was de oude Stoa het meest creatief, maar de schrijvers van de jonge Stoa zijn het bekendst: SenecaEpictetus, en Marcus Aurelius.”

Maar ook later rekenden zich bijzondere filosofen, bijv. Erasmus van Rotterdam, tot de school van Stoa. Ook Albert Einstein rekende zich tot een Stoa-leerling.

Het Oudgriekse woord stoa betekent zuil.

Een zuil is een steun en in die zin past deze dubbele betekenis van het woord STOA geweldig in ons concept.

De Stoa is een Stichting voor het welzijn van senioren en steunt deze stevig als een zuil die helpt een dak te dragen.